tips voor het filmen met je smartphone
Tips voor het filmen met je smartphone.
Misschien ben je zo druk met het fotograferen met je telefoon, dat je vergeet dat er ook nog een videofunctie op zit. Filmen met je smartphone is weer heel andere koek dan fotograferen, maar het is zonde om daar geen gebruik van te maken. Wat je ook wilt vastleggen en op welke smartphone dan ook: met deze tips leg je alvast een mooie basis voor je filmcarrière!
4K
Nieuwe smartphones hebben meestal de optie om in 4K te filmen. Dat betekent dat je video bijna 4000 pixels breed is, vandaar de naam 4K. Die beeldresolutie is dubbel zo groot dan HD, dat nog geen 2000 pixels horizontaal bevat. Onthoud dat hoe meer pixels je op een scherm perst, hoe meer details je terugziet op een groter scherm, zoals je tv. Is dat belangrijk dan? Nou, de technologie staat niet stil. Ik heb nog video’s van mijn kinderen op 640 x 480 pixels. Hartstikke leuk, maar zó onscherp. Ik zou willen dat ik toen had gefilmd met een betere resolutie. Filmen in 4K zorgt er wel voor dat de opslagruimte van je telefoon snel volloopt. Zorg er dus voor dat alle mislukte foto’s, overbodige apps en vooral oude video’s verwijderd zijn of in de cloud zitten. Dan kan je naar hartenlust blijven filmen zonder dat je tussentijds meldingen krijgt dat je opslag vol is. Persoonlijk kies ik zelf altijd voor Full HD. Een compromis tussen kwaliteit en opslag.
Voordat je begint is het belangrijk je telefoon goed in te stellen. Wellicht kiest hij automatisch al de juiste instellingen, dat kan zeker! Maar mocht er ooit iets misgaan, dan weet je in ieder geval wat het is en waar je het kan vinden.
Zet je telefoon op Full HD (1920×1080) en niet kleiner dan dat. Groter kan eventueel wel, op 4k of UDH (ultra HD) bijvoorbeeld. Daar staat 3840×2160 bij.
Full HD is groot genoeg. Doe dit alleen als je later bijvoorbeeld nog digitaal wilt inzoomen.
Dan zie je ook nog ’60 fps’ staan. Dat wil zeggen dat je in die functie het beeld later nog in slow motion kan zetten. Je hebt 30 of 25 fps (frames per seconde) nodig om gewoon te filmen. Je telefoon staat hier automatisch op. Ga alleen naar 60 of 50 fps als je dus weet dat je het beeld nog gaat vertragen.
Horizontaal filmen met je smartphone (of niet)?
Hoe je het wendt of keert: je telefoon ligt het best in de hand als je hem verticaal vasthoudt. Dat is ook de precies de reden dat heel veel mensen spontaan beginnen te filmen in verticaal formaat. Die impuls werd heel lang bestempeld als het Vertical Video Syndrome, ofwel VVS.
Maar toen kwam Instagram met Stories en IGTV en was de opmars van de verticale video niet te stoppen. Je kunt nu dus gewoon verticaal filmen zonder dat je voor gek wordt versleten.  Dus als jij vooral video’s wil maken voor Instagram, Facebook en TikTok, dan is verticaal filmen de norm.
Maar als je niet van plan bent om je video direct op deze kanalen te plaatsen, film dan horizontaal. Niets is zo teleurstellend als twee zwarte balkjes aan de zijkant van je video als je hem op een tv of computer bekijkt. Of nog erger: een verticale video op je smartphone die je niet kunt kantelen doordat hij op YouTube staat.
Goed geluid is een must
Een goede video valt of staat met perfecte audio. Want ook al zijn je videobeelden helemaal te gek: als het geluid slecht is, dan kan de complete film linea recta de prullenmand in. De volgende keer dat je naar buiten loopt, moet je eens letten op alle omgevingsgeluiden die je hoort. Als mens ben jij in staat om je te focussen op één geluidsbron. De microfoon van je smartphone neemt gewoon álles op, dus ook de auto’s die langsrijden of pratende mensen. En dat wil je niet, tenzij dat nou net het onderwerp is waarvoor je gaat.
Ook je smartphone zelf kan roet in het eten gooien met telefoontjes, bliepjes en andere meldingen. Zet je mobiel daarom op de ‘Niet storen’-modus of de vliegtuigstand. Het voordeel van de vliegtuigstand is dat je er ook nog wat extra batterijminuten mee spaart.
De beste tip is om te investeren in een goede externe microfoon die je kunt richten op je geluidsbron. Meestal zit er dan ook zo’n zacht vachtje (een windshield heet zo’n ding) om dat irritante geblaas van de wind in de microfoon te voorkomen. Wil je spraak opnemen (van jezelf of iemand anders), dan kun je bijna niet zonder een al dan niet draadloze dasspeldmicrofoon.
Houd ’m recht!
Een smartphonecamera stilhouden is met de komst van optische beeldstabilisatie een stuk eenvoudiger geworden. Maar er is nog een manier om je kijkers gek te maken of een stijve nek te bezorgen: een golvende horizon. Train jezelf in het rechthouden van je smartphone. Eigenlijk zou je een waterpasje bovenop je smartphone moeten lijmen of een greepje moeten gebruiken waar een waterpasje in is verwerkt.
De goedkoopste manier om te checken of je beeld recht staat, is het inschakelen van de rasterlijnen in de camera van je telefoon. Je vindt deze functie in de instellingen van de camera-app.
Nog iets: word niet overmoedig door de beeldstabilisatie van je smartphone. Film je beelden waarbij jezelf niet beweegt? Dan is een smartphone-statief meer dan handig. Zo verlies je ook geen focus op het te filmen onderwerp, gebouw of persoon. Wil je lopen tijdens het filmen? Da’s lastig hoor! In dat geval kan een gimbal van pas komen om je bewegingen heerlijk vloeiend te maken.
Goed licht
Niet alleen fotograferen is schrijven met licht. Voor filmen met je iPhone, Android of welke camera dan ook, geldt precies hetzelfde. Of misschien nog wel meer. Filmen doe je dan ook het best met zo veel mogelijk licht.
Daglicht blijft het mooist en helemaal als je filmt in het tijdstip van het gouden uur. Maar ook binnen kun je gebruik maken van daglicht door simpelweg vlak bij het raam te filmen.
Wil je toch filmen in het schemerdonker? Gebruik dan niet de flitser of zaklamp op je telefoon, maar schakel zo veel mogelijk lampen in en/of zet de dimmers op maximale helderheid. Heb je dan toch nog te weinig licht of is je onderwerp slecht verlicht? Dan zou je eens kunnen kijken naar wat extra verlichting die speciaal gemaakt is voor video.
Nog maar even niet inzoomen
Als je gaat filmen met je smartphone zul je merken dat het aardig wat vergt van je concentratievermogen. Terwijl je filmt, moet je op veel dingen letten. Staat het beeld recht, wat doet je onderwerp, hoe valt het zonlicht erop, is alles nog wel scherp en meer van dat soort dingen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de focus opeens verschuift naar iemand die langsloopt.
Daarom de tip: houd je voorlopig verre van in- en uitzoomen tijdens het filmen. Afhankelijk van het type smartphone kan inzoomen de beeldkwaliteit van je video verpesten, maar afgezien daarvan verloopt het zoomen op een mobiel gewoon niet soepel genoeg. Je kunt beter dichterbij je onderwerp gaan staan en een nieuw shot nemen en de zoom als een beeldwisseling in de montage laten plaatsvinden. Ja, af en toe meebewegen hoort er ook bij als je er wat moois van wilt maken!
YouTube: je gratis archief
Al vaker gehoord dat je echt iets moet gaan doen met je talent, humor of interessante leven? Dan is de stap naar YouTube niet groot meer. Je hoeft echt geen video-pro of influencer te zijn om video’s op YouTube te posten. Bovendien is het een prima platform om je video’s gemakkelijk te delen, maar dat hoeft dus niet! Je kunt alle video’s ook opslaan in een privé-archief. Handig als backup en je maakt weer ruimte vrij op je telefoon voor nieuwe video’s.